keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Kaikki haluavat tämän pesto-ohjeen!

Vihdoinkin!
Ja sama italiaksi!

Tässä tulee nyt se kovasti odotettu ja kehuttu pesto-ohje, jota olen itse saanut maistaa monet kerrat - joka kerta aivan mielettömän hyvää, olen itse tehnyt - helppoa kuin suomalainen heinänteko - ja jota olen jo hehkuttanut niin monille!

Lupasin yhdelle asiakkaallemme tänään myymälässä, että iltaan mennessä ohje ilmestyy sivuille!

Me suomalaiset olemme niin tottuneet tekemään ruokaa jotenkin kovasti miettimällä: perunaa, mitä kastiketta, lihaa, miten laitettuna vaiko peräti kalaa, no mitä kastiketta sille, ja vielä raasteet ja terveelliset lisäkkeet ja salaatit... Huh huh, vähemmästäkin hengästyy, aika ja energia loppuu, ja lysti!
No se vaan on kai meille suomalaisille jotenkin ominaista miettiä päivän ruokaa sen oman perinteen mukaan, ja joskus tuntuu - hiukan monimutkaisesti!

Kunnes pääsin Cristinan pöydän ja patojen ääriin!!!
Cristina kun on Italiassa syntynyt ja kasvanut, ja teini-iässä Suomeen muutanut, on hänellä hyvin tuo italialaisuus ja italialainen ruokakulttuuri hyppysissään!

No, Cristina ostaa - ei edes välttämättä torilta, niin ihanalta ja idylliseltä kuin se kuulostaisi - vaan vaikkapa lähikaupasta (tarkkaan tuotteet valiten kylläkin) basilikaa, pinjansiemeniä, oliiviöljyä, valkosipulia, ja vielä hiukan parmesaani-juustoa! Ottaa esille morttelin, ja ryhtyy peston tekoon... Välillä nostetaan hellalle kiehumaan iso kattilallinen vettä, ja pastat sekaan...
Ja tämä kaikki niin vaivatta ja huolettomasti kuin ohimennen! Apua, että hyvän ruuan teko voi olla noin nautittavaa, yksinkertaista, helppoa ja mukavaa!

Hetkisen kuluttua lautasilla todellakin on mitä herkullisin pasta-ateria pestoineen!!!
Eikä tässä nyt tarvita perunaa, lihaa, salaattia,ja leipää ja... (Meidän äitihän on esimerkiksi niitä ihania suomalaisia, joiden mielestä ruoka on kunnon ruokaa vasta jos pöydässä on perunaa ja myös leipää! Joka kerta hän muistaa meiltäkin kysyä hänen luonaan syödessämme, otatteko leipää :). Oma äitihän on toki maailman paras ruuanlaittaja, ja täytyy sanoa, että kyllä hänelle maistuu minun riisi-, pasta- ym pohjaiset ruokailuhetketkin nykyään :)!

Niin, että se pesto-ohje!
Toki kesä on tulossa, ja meidän suomalaisten superherkku; uudet perunat, kesäsalaatit, kalat jne taas tarjolla! Mutta nyt kuitenkin ensin tämä IHANA PESTO-OHJE, olkaa hyvät!
(Tämä erityisen hyvä pesto-ohje löytyy myös Ilkka Falcin kirjasta Mamma mia, italialaisten äitien keittiössä)

Vihreä vanhanajan pesto

4-6 annosta

oliiviöljyä
iso nippu basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl pinjansiemeniä
1 rkl parmesaania

(nämähän ovat noin-mittoja ja oman maun mukaan voi lisäillä sopivasti sitä ja tätä, mutta näillä mitoilla pääsee alkuun. Katso myös vinkit reseptin lopusta...)

Kuori valkosipulit, ja survo valkosipulinkynnet morttelissa öljyn kanssa hienoksi maitomaiseksi massaksi. Lisää pinjansiemeniä joukkoon vähitellen, kunnes massa on kiinteää. Napsi mukaan basilikan lehtiä, ja lisää mukaan vähitellen mortteliin, huhmareella työstäen. Lisää oliiviöljyä seoksen sakeutuessa, kunnes pesto on väriltään voimakkaan vihreää ja koostumukseltaan juoksevaa. Raasta parmesaani ja sekoita juusto pestoon.

Vinkkejä;
Basilikan lehdet on työstettävä hienoksi silpuksi. Pestosta tulee sitä pehmeämpi ja miedompi, mitä enemmän siinä on pinjansiemeniä, ja sitä voimakkaamman makuinen, mitä enemmän mukana on valkosipulia. Valkosipuli saa toki maistua läpi. Tarkasta maku välillä.

Iso kattilallinen pastaa, mielellään vaikkapa trofiettea, jos olette sellaisesta pastasta kuulleet? Käy tähän ihan spaghettikin.... Ja nauttimaan!

Ps: mortteleita on meillä myymälässä myynnissä nyt vielä ihan todella edulliseen hintaan ja tuo pasta - trofiette- on tulossa myös myyntiin, kunhan Italiasta tänne meille Turkuun ehtii... Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti