Reseptit

Vihreä vanhanajan pesto

4-6 annosta

oliiviöljyä
iso nippu basilikaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl pinjansiemeniä
1 rkl parmesaania

(nämähän ovat noin-mittoja ja oman maun mukaan voi lisäillä sopivasti sitä ja tätä, mutta näillä mitoilla pääsee alkuun. Katso myös vinkit reseptin lopusta...)

Kuori valkosipulit, ja survo valkosipulinkynnet morttelissa öljyn kanssa hienoksi maitomaiseksi massaksi. Lisää pinjansiemeniä joukkoon vähitellen, kunnes massa on kiinteää. Napsi mukaan basilikan lehtiä, ja lisää mukaan vähitellen mortteliin, huhmareella työstäen. Lisää oliiviöljyä seoksen sakeutuessa, kunnes pesto on väriltään voimakkaan vihreää ja koostumukseltaan juoksevaa. Raasta parmesaani ja sekoita juusto pestoon.

Vinkkejä;
Basilikan lehdet on työstettävä hienoksi silpuksi. Pestosta tulee sitä pehmeämpi ja miedompi, mitä enemmän siinä on pinjansiemeniä, ja sitä voimakkaamman makuinen, mitä enemmän mukana on valkosipulia. Valkosipuli saa toki maistua läpi. Tarkasta maku välillä.




Thaimaalainen hedelmäsalaatti

Pro Balance-veitsiesittelyn lomassa uskollinen kokkimme Tuomas Hyrsky valmisti suussa sulavan pehmeää thaimaalaista hedelmäsalaattia. Erinomaista vaihtelua perinteiselle hedelmäsalaatille saat noukkimalla hedelmiä hieman kauempaa kuin omasta omenapuusta.

Eksoottisen maun tuovat:
1 pitaya
1 kookos
1 mango
1 tölkki kookoskermaa
1 tölkki kondensoitu maitoa

Pilko mango ja pitaya (varo mangon isoa kiveä!) sekä riko kookospähkinä (vaikka rajulta kuulostaa, vasara on erinomainen apuväline sen rikkomiseen). Kuoren irrottua puolita kookospähkinä lavuaarin yllä, jotta et sotke sisältä tulevalla kookosmaidolla. Sekoita kookoskerma sekä kondensoitu maito sekaan ja nauti. Koristeluun Hyrsky käytti mansikoita. Kannattaa koittaa!



Sitruuna-kermavanukas mansikkasalaatilla

Keväinen sitruuna-kermavanukasÄidille ja muille herkkusuille!
4 hlö:lle tarvitset:
½ l kermaa2 sitruunan raastettu kuori ja mehu2 dl sokeria
Kiehauta kerma ja sokeri kattilassa.Pese sitruunan pinta hyvin lämpimällä vedellä ja harjalla.  Raasta sitruunan keltainen kuori raastimella – ei valkoista sisäpintaa.Lisää kattilaan sitruunan kuori ja mehu.Sekoita ja jaa seos pieniin annosvuokiin.Anna annosvuokien jäähtyä jääkaapissa nelisen tuntia.

LisukkeeksiMansikkasalaattia
rasia mansikoita1 dl sokeria1 dl vettä
Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa. Anna liemen jäähtyä.Viipaloi tai pilko mansikat, ja kaada liemi mansikoiden päälle.Voit lisätä mansikkasalaattia sitruuna-kermavanukkaan päälle annosvuokiin tai tarjoilla sen eri astiasta.Koristele mintunlehdillä.Tarjoile Äidille ja nauti!




Parsarisotto

4 henkilölle tarvitset:

500g parsaa
4dl risottoriisiä
7-8dl parsan keitinvettä
1dl valkoviiniä
2 pientä sipulia
suolaa
mustapippuria
parmesaania

1. Kuori parsat ja poista puumainen tyvi. Keitä parsoja suolavedessä n. 3minuutin ajan. Ota keitinvesi talteen.
3.  Pilko sipulit ja freesaa ne joko voissa tai öljyssä. Lisää huuhdeltu risottoriisi ja freesaa kunnes läpikuultavaa. Ala lisäämään nestettä joukkoon kerralla niin paljon kun se jaksaa imeä.
4. Mausta lopuksi tarvittaessa suolalla ja mustapippurilla lisää parmesaania makusi mukaan.


Keitto paahdetuista tomaateista

1kg erilaisia tomaatteja (esim. kirsiikkatomaatteja ja tavallisia)
½ varsiselleriä
3 valkosipulinkynttä
tuoretta timjamia
tuoretta basilikaa
persiljaa
oliiviöljyä
5dl kasvislientä
suolaa ja pippuria
(sitruunamehua)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Pilko tomaatit ja selleri, halkaise valkosipulit, pilko ja sekoita yrtit. Laita kaikki uunivuokaan ja paahda uunissa n. 30 minuutia. Sekoita muutaman kerran, ettei mikään jää kiinni pohjaan. Tomaatit saavat alkaa hieman mustua. Ota pois uunista, poista valkosipuli ja siirrä muut aineet kulhoon. Lisää hieman oliiviöljyä ja anna tasoittua n. 30min. Lisää kasvislientä sen verran, että tomaatit peittyvät ja soseuta. Jos keitto tuntuu liian paksulta, lisää hieman lientä. Kaada kattilaan, lämmitä ja tarkista maku. Lisää lopuksi oliiviöljyä ja revittyä basilikaa. Jos haluat keittoon lisää hapokkuutta, purista lopuksi joukkoon hieman sitruunamehua.

1 kommentti: